top of page
Foto van schrijverMichiel Dams

Stoofvlees Boerenbuiten: een échte Vlaamse Klassieker door de boerin des huizes

Een échte Vlaamse Klassieker die pas tot zijn recht komt als je hem vooral zelf maakt. En zoals iedereen zegt, komt het lekkerste eten van je eigen mama, daarom delen we met plezier het stoofvlees recept van de boerin des huizes. Met een lekker biertje, mosterd, siroop, een portie geduld en uiteraard het juiste stuk vlees, zet je altijd een winnaar op de tafel.


Benodigdheden voor 4 personen:

· Roestvrijstalen pan

· Gietijzeren pot

· 1 kg Boerenbuiten stoofvlees

· 1 grote ajuin

· Boter

· Olijfolie

· 1 biertje bv. donkere Westmalle

· 2 koffielepels kalfsfond (poedervorm) bv. van Maggi

· 3dl water

· 1 bouillonketeltje vlees bv. van Knorr

· Peper

· Gedroogde Provençaalse kruiden

· Gedroogde of verse tijm

· Laurier

· 2 kruidnagels

· 1 soeplepel azijn

· 1 soeplepel mosterd

· 2 soeplepels appel/peren siroop

· Instant bindmiddel voor een bruine saus bv. Maizena Express


Werkwijze:

Laat het stoofvlees op kamertemperatuur komen en dep het goed droog met keukenpapier.


Snij de ajuin in schijfjes en laat eventjes stoven in een gietijzeren pot.

Schroei het vlees dicht, met boter en olijfolie, in de roestvrijstalen pan op hoge temperatuur. Verdeel het vlees in 2 tot 3 porties zodat het mooi aanbakt.

De aangeschroeide blokjes vlees voeg je toe bij de gestoofde ajuin in de gietijzeren pot. Kruid met peper en Provençaalse kruiden.


Voeg daarna het flesje bier en 3dl water gemengd met de kalfsfond toe aan de pan. Breng dit mengsel tegen het kookpunt en maak de aanbaksels los.

Giet de inhoud van de pan over het stoofvlees in de gietijzeren pot zodat het bijna onderstaat. Voeg hieraan het bouillonketeltje, 1 soeplepel azijn, 1 soeplepel mosterd en 2 soeplepels siroop toe. Leg nog een kruidentuiltje (laurier, tijm en 2 kruidnagels) op het hoevevlees en laat het nu op een rustig vuurtje (met het deksel op de pot) sudderen. Let op: doordat ons vlees meer gemarmerd is duurt het langer voor dat het gaar is. Meer marmering, betekent meer smaak, maar ook meer geduld. Laat het dus ongeveer 3 uurtjes sudderen.


Als laatste stap ga je de saus aandikken met Maizena Express. Kruid bij naar smaak met wat extra peper.


Laat het smaken! 😉




140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page